İklimin Ekonomiye Etkileri
Ekonomik faaliyetler birçok faktörden etkilenir. Bunların en başında; inşa edilecek sanayi tesisleri için bölge seçimi, su, yer şekilleri ve en önemlisi iklim gelir.
Üretimden tüketime kadar geçen süreçte en önemli etken iklimdir.
Sanayi tesisleri genellikle üretilen ürünün kaynağına yakın bölgelerde kurulur. Böylelikle hammaddeye kolay erişim sağlanır. Mesela; konserve tesisleri genellikle meyve sebze yetiştirilen bölgelerde inşa edilir. Bu durumda üretim ve tüketim etkinlikleri ekonomik açıdan daha hızlı, daha kârlı, ve tesisin o bölgede sağladığı istihdam nedeni ile de bölge insanının ekonomisine çok büyük faydaları olur.
Birçok hammaddenin işlenişinde yüksek miktarda suya gerek duyulur ve bu sebeple tesislerin yer seçiminde yağmur ve kar yağışı büyük rol oynar. Bir ton çelik üretimi için ihtiyaç duyulan su miktarı 200.000 litredir.
Uçak ve gemi üretiminde de iklimin etkisi büyüktür. Aşırı soğuklarda gemi yapımı durdurulur. Aşırı sıcaklarda ise demir çelik aksamının sıcaktan etkilenip ısınması üretimi durdurmaz ama sekte vurur.
Uçak yapımında ise; gövdesini imal eden fabrikalar genellikle sıcak bölgelerde ama uçağın motor, pervane vs. gibi parçalarını imal eden tesisler soğuk iklim sartlarına sahip bölgelerde inşa edilir.
İklim şartları üretenler (çalışanlar) için de çok etkilidir. Aşırı soğuk ve sıcaklar iş verimini düşürür.
Çok soğuk iklime sahip bölgelerde ulaşımda yaşanan zorluk ve aksaklıklar nedeniyle üretim, dağıtım, tüketim ve pazar faaliyetleri etkilenir.
Gıda, tarım, hayvancılık, turizm gibi büyük piyasa ağına sahip olan sektörlerde de iklimin etkisi tartışılmazdır.