Quantcast
Channel: Digiturk Bayii 0538 695 73 73
Viewing all articles
Browse latest Browse all 859

Paleontolog Nedir

$
0
0

Paleontolog Nedir

Paleontoloji dünya üzerinde yüz binlerce yıl önceki hayatı inceleyen bilimdir.Fosiller üzerinde çalışan bir bilimdir. Dünya üzerindeki devir değişimleri, değişik Jeolojik zamanlarda yaşayan canlıların toprak altında kalmalarına sebep olmuştur. Bu canlılar, zamanla fosil haline gelmişlerdir. İşte paleontoloji, bu fosilleri inceleyerek onların yaşadıkları devirleri ve o devrin özelliklerini meydana çıkarır.

Plaeontoloji ile uğraşan bilim adamlarına da Paleontolog denir.

Paleontoloji Yeryüzünün oluşumundan başlayan milyarlarca yıllık süreç içinde ilk canlılardan günümüze gelinceye dek yeryüzünde yaşamış olan mikro, makro ve omurgalı organizmaları inceleyen, araştırmalar yapan jeoloji biliminin bir alt dalıdır.Jeolojik devirlerde yaşayan canlılar hakkında bilgi sahibi olunmasına yardımcı olur. Soyu tükenmiş organizmaların biyolojisini inceler.Canlıların hayvan bitki, eşya, vb.. canlıların kayaçlarla sedimantasyonunu inceleyen bilim dalıdır.

Paleontoloji bilimi nelerden faydalanır?

Yüz binlerce yıl önce dünya yaşamının bir parçası olmuş canlıları inceleyen ve bu manada aslında bilinen insanlık tarihi değil “dünya tarihi” aydınlatmaya çalışan bir bilim dalı olan paleontolojinin bu doğrultuda yaptığı araştırmaların temel başvuru kaynağı ise fosillerdir. İnsanoğlunun dünyadaki macerasını incelemenin ötesinde genel manada biyoloji biliminin “canlı” olarak tanımladığı tüm varlıkları inceleyen bir bilim dalı olan paleontolojinin bu özelliği ile son derece geniş bir inceleme alanına sahiptir ve bu nedenle de pek çok alt dalda uzmanlaşmaya imkan sağlamaktadır. Yeryüzünün farklı katmanlarındaki fosilleri inceleyerek dünyanın oldukça eski dönemlerinde yaşamış canlılar hakkında bilgi edinmeye çalışan paleontoloji, tüm bu araştırmalar esnasında birçok farklı bilim dalıyla da sürekli etkileşim halindedir. Klimatoloji, coğrafya, biyoloji, ekoloji, morfoloji, jeoloji, zooloji, moleküler kimya, taksonomi, jeomorfoloji ve daha da pek çok bilim dalıyla birlikte çalışmalar yapmaktadır. Fosil bilim olarak da isimlendirilen paleontoloji, on binlerce ve hatta yüz binlerce yıl önce yaşamış ve öldükten sonra fosilleşmiş canlıların kalıntılarını inceler. Farklı jeolojik zamanlarda yaşamış olan ve günümüzde taşlaşmış birer kalıntı olan canlıları inceleyerek bilgi edinmek oldukça güç bir iş olduğundan, paleontoloji bilimi modern teknolojiden de mümkün olduğunca yararlanır. Makro paleontoloji ve mikro paleontoloji olmak üzere iki temel bölüme ayrılan paleontoloji bilimi, büyük canlılardan nanometre büyüklüğündeki tek hücrelilere kadar “tüm canlıları” inceleyen bir bilim dalıdır.

Taşlaşmış Bitki ,Hayvan,Eşya Sedimantasyonları Nasıl Olur?

Fosil havayla teması aniden kesildiği için korunabilmiş canlı kalıntılarına verilen genel addır: kabuk, kemik, diş, tohum, yaprak ya da bir hayvan veya bitki fosili milyonlarca yıl öncesindeki canlı yaşam hakkında bilgi verir. Latince fodare, kazmak sözcüğünden türemiştir; kelime anlamı “kazı sonucu topraktan çıkarılmış cisim” iken, bilimsel anlamı “canlıların taşlaşmış kalıntıları” olmaktadır. Çökelti içindeki kalıntılardır; magmatik yapılarda bulunmazlar. Fosilleşme şu şekilde olabilir; Canlı organizmanın kömürleşmesi Canlı organizmaların sadece kemiklerinin kalması ya da izlerinin kayaçlar arasında oluşması Buz kütleleri içinde canlının hiç bozulmadan kalması Amber, reçine, doğal asfalt veya çürümüş organik madde içinde organizmanın bozulmadan kalması


Viewing all articles
Browse latest Browse all 859

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue